2012. május 7., hétfő

Tizenhárom okom volt... hogy kivágjam ezt a sz*rt a kukába!


Tudom, a tinilányok között most borzalmas felháborodást fogok kelteni, de jogom van kifejteni a véleményemet, és ezzel a joggal élni is fogok.

A minap kezembe akadt egy könyv. Egy könyv, melyet drága hugicám hozott ki a könyvtárból. Ez az új szerzemény nemmás volt, mint Jay Asher Tizenhárom okom volt című műve. Ha most találó akarok lenni, akkor az érzéseimet egy paródiával fejezem ki, ami kb. így hangzik:


"DON'T READ A BOOK CALLED TH1RTEEN R3ASONS WHY! 

Man... This sh*t is so wrong in so many motherfu*kin' levels...

Yo...I was talking to my sister and she gave me a book with the name "Tizenhárom okom volt...".  

I said to this girl: "What's this sh*t?" She just smiled and said "It's a great book. Just read it!"  Then I thought it was some romantic stuff or some strange sh*t. But as I read the first chapter, I was like "Yo.....WHAT THE F*CK...?" THEN IT CONTINUED and I was like "Yoooooooooooooooooooooooo......." Then that girl started to say motherfuckin' psychopathic things and then I said "YOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO!!!!"

I couldn't f*cking believe what I just read, it was like Satan gave me his teen-psycho-horror book collection, this sh*t was so disturbing...YET I COULDN'T STOP READING IT!!!  Then chapter two and it was two of them... those strange kids... YOOOOOOOOOO... Those kids... and that girl scared them with her stupid cassettes then she... YOOOOOOOOOOOOO... Then that boy took that walkman then YOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO...
It was so f*cked up and creepy, you just... kept reading it... and that's what I F*CKIN' DID!!! Then I read chapter three... three cursed kids!!! THREEEEEEEEEEEEEEEEEEE! IT... WAS... THREEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE... THREEEEEEEEEEEE! And Hannah was her name! Hannah was her motherf*ckin' name! OH MY GOD! I ain't goint to heaven, guys, I already sold my soul to Lucifer! 
So I just want to tell you all right now: DON'T READ A BOOK CALLED TH1RTEEN R3ASONS WHY! Remember what I'm saying to you, guys!"

Na jó, ennyit az idegbeteg reakciómról. :D Vegyük komolyabbra a szót!
Először tisztázzuk, hogy miről is szól ez a könyvnek nevezett micsoda:
Adott egy gimnazista hölgyemény, Hannah Baker, aki öngyilkossága előtt 7 kazettára rögzítette halálának okait, illetve okozóit. Elmondása szerint 13 ember tehet a haláláról, így ehhez a 13 szerencséshez eljuttatja a kazikat, hogy körlevélként küldjék tovább őket egymásnak és örökké bűntudat gyötörje őket. Dióhéjban ennyi ez a hihetetlenül eredeti alapötlet, ami ha jobban megnézzük, tényleg érdekes lenne, ha nem így kivitelezték volna.
Nézzük, mik is azok a dolgok, amik felidegesítettek ebben a könyvben:
1.: Az elbeszélés ideje. A fickó végig jelen időben beszél. Lehet, hogy velem van a gond, de ez engem borzasztóan irritál.
2.: A dolgok részletezése. Ember, ki a Jóistent érdekel, hogy a főszereplő srác hogyan, milyen sebességgel és mekkora dőlési szögben húzza magához a körülette található tárolóedényeket, hogy aztán azokba hányjon olyan dolgok miatt, amik még csak véletlenül sem sokkolóak.
3.: AZ EGÉSZ BŰN UNALMAS! Ki kivel kavart, hova ment bulizni, milyen szinten volt a barátságuk ésatöbbi... ésatöbbi...
4.: Hannah személyisége. Mint már említettem, az író férfi. Lövése sincs, hogy mi játszódik le egy kamasz lányban. A leányzó okai az öngyilkosságra oly' mértékben felszínesek és értelmetlenek, hogy azt szavakba nem lehet önteni. Főhősnőnk vagy kink ugyanis iskolai pletykák miatt mond le életéről, és efféle apróságok hatására terveli ki bosszúját. Nem köpdös rá senki a suliban, otthon nem veri lilára az alkoholista apja, nem éhezik, nincs halálos betegsége, az ő lelkecskéje mégis mélyen sérült, mert néhányan az iskolából ribancnak tartják egy eset miatt, amiről ő maga is tehet. Ó, szegény mélabús lélek~!
Tegye fel a kezét, akit nem aláztak meg diákévei alatt! 1000 tanuló közül 20 felteszi a kezét. Kik ők? Az iskola gazdag, elkényeztetett menői, akik mellesleg egy maroknyi döglött molylepke értelmi szintjét érik csak el, és még véletlenül sem sértődnek meg a beszólásokon, ugyanis addig nem terjed a kompetenciájuk, hogy megértsék a sértést.
És még valami! Hannah drága személyisége eléggé... khm... érdekes. Afféle kettősség érződik benne. Oké... Ez a kettősség minden emberben megtalálható, de nem így. Legalábbis számomra elképzelhetetlen, hogy létezzen ilyen ember. Most akkor bulizós, pasizós ribanc vagy, akit nem érdekel, hogy mit gondolnak róla mások; vagy szemérmes jókislány, aki mélyen megbántódik, ha egy srác ráaggatja a "Legdögösebb Segg a Suliban" címet? Ezt jó lenne eldönteni, mielőtt az ember vádaskodni kezd, és halálra ijeszti a hülye kazettáival a régi ismerőseit.^^ Bizony van középút is, én is oda sorolom magamat, viszont az e csoportba tartozó, egészséges önképpel rendelkező, az átlagnál kicsit mélyebb érzésű, de a poénokat mégsem túl komolyan vevő lányok nem szoktak öngyilkosságot elkövetni.
Ugye a hölgyike gyávaságát már meg sem kell említenem? Öngyilkosság néhány pletyka miatt? Ugyan már! Röhög(ne) a vakbelem!
5.: És végezetül itt van a sorozat, amibe ez a könyv is beletartozik: A VÖRÖS PÖTTYÖS KÖNYVEK. Mondok néhány címet: Twilight; Vámpírnaplók; Csitt, csitt... Azt hiszem, ezzel mindent elmondtam. ;) De akinek nem lenne egyértelmű, hogy ezzel mire célzok: A Vörös Pöttyös Sorozat olyan könyvek halmaza, melyeket 10-13 éves kislányok olvasnak, lelki világukat és értékrendjüket tönkretéve, figyelmüket csakis a halálra, a külső szépségre és a szerelemre összpontosítva, mintha csak ez a három fogalom létezne a világon.

5 megjegyzés:

  1. Huhúúú, volt szerencsém a Csitt, csitthez, tíz oldalt, ha elbírtam belőle olvasni, te pedig egy hős vagy, hogy ezt így képes voltál elolvasni. Nem lett volna bátorságom hozzá! XD
    ...Azt hiszem, anya pont ezt akarta nekem megvenni. Inkább ne.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Csitt, csitt-ről csak hallottam az egyik osztálytársamtól, na meg láttam a borítóját, de ennyi elég volt, hogy egy szintre tegyem a Twilight-tal. Éppúgy, mint a Szent Johanna Gimi-t. Az valami botrányosan szar.
      Ezt meg nehogy elolvasd! Időpocsékolás. Egyenesen fáj, ahogy az író elrontja az alap történetet.

      Törlés
    2. Lebeszéltem róla anyát. :3
      Különben a Szent Johanna Gimi egy nyálas, dögunalmas maszlag. Nem is értem, hogy adhatták ki. Ma már igen-igen ritka a mi korosztályunknak szóló igazán jó mű. Ezért nem is nagyon olvasok kortárs irodalmat, vagy ha igen, akkor az legyen kicsivel komolyabb.

      Törlés
  2. Nem számítottam rá, hogy el fogod sütni azt a "Yoooooooooooooooooo"-s poént. :'D De jól jött ki.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nincs olyan helyzet, ahol ezt ne lehetne elsütni. :D

      Törlés